Blogi

Palvelusetelit laajasti käyttöön

01.09.2017

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteleillä on saavutettu hyviä tuloksia useilla paikkakunnilla. Parhaimmillaan palveluiden saatavuuden paranemisen ohella on saatu myös kustannussäästöjä.

Kunnissa ei kannata jäädä odottelemaan sote-uudistuksen päätöksiä ja palveluiden järjestämisvastuun siirtymistä maakunnille. Nyt pitää hyödyntää kaikki mahdolliset keinot, jotta palveluiden tuotanto tehostuu ja tuottavuus paranee. Kunnat ja kuntayhtymät voisivat hyvin moninkertaistaa palveluseteleiden käytön vuonna 2018.  

Sote-uudistuksen valmistelun yhteydessä on kannatettu palveluseteleiden käyttöönottoa kansalaisten valinnanmahdollisuuksien ja palveluntuottajien välisen kilpailun lisäämiseksi. Nyt on kunnallisilla päättäjillä näytön paikka. Jo nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa palveluseteleiden laajan hyödyntämisen sote-palveluissa. Kuntien kannattaa selvittää ensi vuoden budjettivalmistelun yhteydessä, miten ja missä kaikissa sote-palveluissa ne voivat hyödyntää palvelusetelijärjestelmiä. Palvelusetelin avulla kuntalaisten valinnanvapaus lisääntyy ja palveluiden saatavuus paranee. Ne ovat tekijöitä, joilla on suuri vaikutus kuntien elinvoimaisuuteen.

Ismo Partanen

 

 

Lue aikaisemmat