Jos kirje ei näy oikein, lue se täältä.
logo

Uutiskirje 4/2012

 
   
   
   
 

Oikeaa asiaa yksityisestä terveydenhuollosta

Peruspalvelut ja niiden saatavuuden turvaaminen ovat olleet vaalikeskusteluissa näyttävästi esillä. On hienoa, että kuntavaaleissa on keskusteltu aiheista, jotka kuuluvat valtuustojen päätösvaltaan. Valitettavasti uutisointi on ollut kovin yksipuolista ja osittain äänestäjiä sekoittavaa. Kaikki terveyspalveluyritykset on leimattu veronkiertäjiksi ja vastuuttomiksi toimijoiksi. Monissa uutisissa jopa perustiedot toimialasta ja terveyspalvelujärjestelmän rakenteesta ovat olleet virheellisiä.

LPY välittää Uutiskirjeissään lukijoille asiatietoa yksityisestä terveydenhuoltoalasta ja alan yritysten toiminnasta.

 


Monipuolinen yksityinen terveydenhuoltosektori

Yksityinen terveydenhuoltosektori on tärkeä osa suomalaista palvelujärjestelmää. Alan sadat yritykset tuottavat noin 20 prosenttia suomalaisten terveyspalveluista. Osa yrityksistä tarjoaa hyvinkin laajan palveluvalikoiman ja osa on erikoistunut erityisalalle, kuten silmälääkäripalveluihin. Muutama yritys toimii valtakunnallisesti ja pääosa on joko alueellisia tai paikallisia, pienilläkin paikkakunnilla toimivia palvelutuottajia. Terveyspalveluja tuottavat erikokoiset, erilaiset ja erilaisen omistuspohjan omaavat yritykset. Yritysten palveluja ostavat yksityishenkilöt, yritykset, vakuutusyhtiöt ja julkisen sektorin toimijat.

Lisätietoa alan yritystoiminnasta löytyy sivuiltamme www.lpy.fiOstopalvelut eivät ole yksityistämistä

Vaalikeskusteluissa on puhuttu vilkkaasti terveydenhuollon ostopalveluista. Ostopalvelujen roolista ja merkityksestä on liikkunut myös vääriä käsityksiä. Ostopalveluna tuottaminen ei vaikuta asiakkaan asemaan eikä hänen palvelusta maksamaansa hintaan. Kunnan ostopalveluna yritykseltä hankkiman lääkäripalvelun hinta on asiakkaalle sama kuin terveyskeskuksen lääkärikäynnistä perimä asiakasmaksu. Ostopalveluista puhuttaessa kyse on siitä, kuinka kunta organisoi järjestämisvastuullaan olevien palvelujen tuotannon. Julkinen sektori ei kykene yksin vastaamaan kysyntään, joka terveyspalveluihin kohdistuu.

– Ostopalvelujen avulla voidaan parantaa terveyspalvelujen saatavuutta. Hyödyntämällä suunnitelmallisesti ostopalveluja kunnat pystyvät nykyistä paremmin huolehtimaan peruspalvelujen järjestämisvastuustaan, Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen toteaa.

Aiheesta lisää tiedotteissamme:Tiesitkö, että?

Kansalaisille ei ole merkitystä, mikä taho terveyspalvelut tuottaa. Tätä mieltä on 60 prosenttia tutkimukseen vastanneista kansalaisista. Tutkimus toteutettiin 15.8.–2.9.2012 ja siihen vastasi 1 231 suomalaista.

Aktiivista vaaliviikonloppua toivottaen,
Ismo Partanen
Toiminnanjohtaja

Lääkäripalveluyritykset ry
puh. 040 -518 5799
ismo.partanen(at)lpy.fi

 
     
 

Lääkäripalveluyritykset ry | Mäkelänkatu 2 A | PL 49, 00500 Helsinki | fax (09) 393 0769
www.lpy.fi
Osoitelähde: LPY
Jos et halua jatkossa vastaanottaa meiltä uutiskirjeitä, ilmoitathan siitä meille lomakkeella.