-

Ismo Partanen: Hoitovelan purkutalkoot käynnistettävä heti!

0 kommenttia

Blogi 10/2023 | Ismo Partanen

Useiden kansalaisten ja monien ammattilaistenkin mielestä suomalainen terveydenhuolto on kriisissä. Jotkut alan ammattilaiset puhuvat jo katastrofaalisesta tilanteesta, koska jopa päivystyksistä joudutaan käännyttämään potilaita pois.

Kyse ei ole hoidon laadun kriisistä. Ongelmana on hoidon huono saatavuus. Selitykseksi on tarjottu koronapandemiaa ja työvoimapulaa. Ne ovat osasyitä, mutta eivät suinkaan selitä kaikkea. Hoidon saatavuus oli heikolla tasolla paljon ennen koronapandemiaa. Myös työvoiman saatavuuden sekä rahoituksen riittävyyden haasteet tiedostettiin jo vuosituhannen vaihteessa. Sote-uudistus käynnistettiin näiden haasteiden ratkaisemiseksi.

Emme pääse kriisitilanteesta eroon sitä surkuttelemalla. Tarvitaan toimenpiteitä ja nopeasti. Niitä vaaditaan sekä kansalliselta taholta eli lainsäätäjiltä että hyvinvointialueilta.

Kiistaton tosiasia on se, että Suomessa on tietty määrä resursseja: henkilöstöä, toimitiloja ja laitteita. Osa niistä on yksityisellä sektorilla ja valtaosa julkisella sektorilla. Hoidon saatavuuden parantamiseksi on työhön valjastettava kaikki käytettävissä olevat resurssit – ja hyödynnettävä niitä tehokkaasti.

Terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille vuoden alusta. On surullista, että kunnat ja kuntayhtymät jättivät niille raskaan perinnön: pitkät hoitojonot ja valtavan hoitovelan. Hyvinvointialueiden vastuulla on nyt siivota tämä sotku. Valtiovalta hoitakoon riittävän rahoituksen.

Seuraavan hallituksen on käynnistettävä heti vaalikauden alussa hoitojonojen ja -velan valtakunnalliset ”purkutalkoot”. Vähimmäistavoitteeksi tulee asettaa se, että laittoman pitkät erikoissairaanhoidon hoitojonot puretaan vuoden 2024 loppuun mennessä ja perusterveydenhuollon seitsemän vuorokauden hoitotakuu saavutetaan laissa määritellyssä ajassa eli 1.11.2024 mennessä.

Kirjoittaja Ismo Partanen on LPY:n toiminnanjohtaja
Kuva Juha Sarkkinen


Kommentit

Ei kommentteja