-

Ismo Partanen: Pykälillä ei hoideta ketään

Blogi | Ismo Partanen

Mitä tapahtuu yritykselle, jonka tuotteet eivät tyydytä asiakkaita? Kyllä! Yritys kuolee. Eikä siinä auta yhtään se, että yritys on perustettu ja toimii kaikkia lakeja ja sääntöjä noudattaen. Yrittäjä ei ole osannut panostaa oikeisiin asioihin, asiakkaiden tarpeiden tyydyttämiseen. Lakeja on luonnollisesti noudatettava, mutta fokuksen olisi pitänyt olla toiminnan sisällössä: tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä. Pykälien noudattamisella ei myydä mitään.

Sote-valmistelussa on nyt vähän samankaltainen tilanne. On käytetty määrättömästi aikaa lakitekniseen veivaamiseen ja keskitytty hallinnon rakentamiseen.

Aplodit olivat melkoiset, kun hallituksen sote-esitys läpäisi perustuslakivaliokunnan käsittelyn ilman suurempia kommelluksia.

Sote-uudistus on nyt tehty, kommentoi moni tuoreeltaan − ja vielä useampi ajatteli, vaikkei sitä ääneen sanonutkaan. Mutta ei se valmis ole. Sote on vasta saanut perustuslakivaliokunnan asettamat reunaehdot. Uudistukseen liittyvän lainsäädännön valmistelu jatkuu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Sote-uudistuksen sisällöstä ei vielä ole paljon päästy puhumaan. Siis siitä, miten uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin päästään. Vaarana on, että uudistus kuolee. Hallinnollisesti se ei tietenkään voi kuolla, koska puitteet säädetään lailla ja valtio takaa rahoituksen.

Pykälillä ei kuitenkaan hoideta ketään.

Asiakkaita tulevalla sote-järjestelmällä tulee varmasti riittämään siitä riippumatta, millainen uudistus sisällöltään on. Tuleeko sote-järjestelmästä sellainen kuin asiakkaat haluavat? Turvaako se riittävän palveluiden saatavuuden ja vähentääkö eriarvoisuutta?

Vai luodaanko nyt uusi palvelujärjestelmä, jollaista kukaan ei olisi halunnut?