-

Löysiä lupauksia tulevaisuudesta

Blogi 29/2021 | Ismo Partanen 

STM järjesti maanantaina 16.8.2021 lehdistötilaisuuden Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmasta. Siellä kuultiin jälleen kerran lupaus hoitoon pääsyn nopeutumisesta ja palveluiden saatavuuden paranemisesta. Olemme kuulleet saman lupauksen jo lukuisia kertoja tämän ja edellisenkin hallituksen aikana.

Sitä emme lehdistötilaisuudessa kuulleet, miten tämä lupaus toteutetaan ja missä aikataulussa. Kuinka kauan meidän pitää odottaa, että tilanne paranee? Vuoteen 2023 vai 2030 vai 2040?

Minulle näistä hoidon saatavuuden parantumiseen liittyvistä lupauksista tulee mieleen Yleisradion vuosina 1978−1985 esittämä Näin naapurissa -ohjelma. Kyseisessä ohjelmassa kuvattiin joskus hyvinkin yksityiskohtaisesti Neuvostoliiton eri sosialististen tasavaltojen viisivuotissuunnitelmien tavoitteita. Harvoin, jos koskaan, ohjelmassa kerrottiin siitä, miten kyseiset tavoitteet aiotaan saavuttaa tai oli saavutettu.

Perusterveydenhuollon palveluiden saatavuus oli Suomessa heikolla tasolla jo ennen koronakriisiä. Myös hoitojonot olivat monella alueella jo silloin pidempiä kuin laki sallii. Keinoja hoitoon pääsyn parantamiseen ja hoitojonojen lyhentämiseen on ollut käytettävissä ennen koronaa ja sen aikana. Niitä ei vain haluta käyttää.

Hoitoon pääsy ei parane eivätkä hoitojonot lyhene yhtään sillä, että sote-lakien perustelu- tai tavoiteosioihin tehdään asiasta kirjauksia − ja vaikka kuinka kunnianhimoisia. Tavoitteita osaa kuka tahansa asettaa, mutta niiden toteuttaminen vaatii osaavia ja sitoutuneita tekijöitä.

Valitettavasti nämä poliitikkojen ja virkamiesten löysät lupaukset paremmasta tulevaisuudesta ja hoitoon pääsystä eivät ole enää uskottavia.

Kirjoittaja on LPY:n toiminnanjohtaja