-

Martti Ahlstén: Lopetetaan stiiknafuulia

Blogi 20/2021 | Martti Ahlstén | 

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja näyttää sanoneen medialle, että perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella yksityisiä palveluntuottajia voidaan käyttää tulevan maakunnan harkinnan mukaan. Eli pystytään tekemään esitettyä vapaampaa ja väljempää sääntelyä, jos halutaan.

Nyt pitäisi haluta!

Koko sote-uudistusta on nimittäin vaivannut haluttomuus. Ei ole haluttu tehdä yhteistyötä. Ei ole haluttu kuulla riittävästi asiantuntijoita valmistelussa. Ei ole haluttu ottaa vastaan kritiikkiä vaan sitä on jopa piilotettu.

Huolestuttavinta on kuitenkin se, että ei ole haluttu rakentaa riittäviä kannustimia palveluiden kehittämiseen. On vain ajateltu, että kyllä se siitä, kun saadaan hallinto kuntoon.

Haluttomuus on naamioitu lakitekniseen stiiknafuuliaan. On vedottu perustuslakiin ja muuhun lainsäädäntöön esteenä sille, että asioita voisi tehdä järkevästi. Voitaisiinko nyt, kun on ohitettu perustuslakivaihe, viimein alkaa puhua asioista oikeasti?

Lakia pitää tietenkin aina noudattaa. Mutta muuten: jos jotakin ei haluta tehdä, sanotaan, että sitä ei haluta tehdä. Lopetetaan stiiknafuulia. Äänestäjät voivat sitten ottaa kantaa siihen, jätettiinkö tekemättä oikeita vai vääriä asioita.

P.S.
Stiiknafuulia on kirjailija Teuvo Pakkalan keksimä termi. Se ei tarkoita mitään, mutta kuulostaa  hienolta.