-

Pekka Lith: Puolitetaan sähläys

Blogi | Pekka Lith |

Mihin orkesterissa tarvitaan kapellimestaria? Hänhän ei soita mitään ja esitettävän teoksen on yleensä säveltänyt joku muu. Sitä paitsi soittajat ovat huipputaitavia, jopa virtuooseja. Kyllä he osaavat soittaa instrumenttiaan ilman, että joku huitoo pulpetissa.

Taitavat yksilöt vain eivät riitä. Jos jokainen tekee omaa juttuaan, kokonaisuudesta ei tule hyvä, vaikka kuinka soitettaisiin. Kapellimestari tarvitaan, jotta taitavien yksilöiden suorittamisesta saadaan aikaiseksi hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus.

Nuotit on kirjoitettu niin kuin on kirjoitettu ja ne pitää soittaa niin kuin on kirjoitettu. Silti tarvitaan myös näkemystä siitä, millainen lopputulos halutaan ja miten se yhteisesti soitetaan. Millä tempoilla missäkin kohtaa mennään! Mitä soitinryhmää nostetaan esiin missäkin kohtaa. Milloin käytetään vibratoa ja missä määrin! Kapellimestari on se, joka tämän tulkitsee ja johtaa niin, että tulkinta toteutuu.

Suomi on erilaisten kehityshankkeiden luvattu maa. Meillä on loistavia asiantuntijoita, yksilöitä, jotka hallitsevat oman alansa erinomaisesti. Silti uudistukset menevät sähläämiseksi, koska meiltä puuttuu kapellimestareita. Asiantuntijat tekevät työtään ilman riittävää ohjausta ja tulkintaa siitä, mitä tavoitellaan ja miten tavoitteeseen päästään yhteisesti.

Näyttää siltä, että me suomalaiset olemme teknisesti erittäin lahjakkaita. Energiaakin meillä on. Organisointitaito vain näyttäisi olevan heikompaa ja sen takia tuhlaamme energiaamme.

Mitä jos asettaisimme tavoitteeksi, että puolitetaan sählääminen. Tavoitteeseen pääsemistä voisi auttaa se, että ei aina yritettäisi tehdä valtavan suuria kokonaishankkeita. Mitä jos päätettäisiin laittaa ensin kerralla kuntoon jokin tärkeä pienempi osa-alue. Terveydenhuollossa se voisi olla suun terveys. Meillä on teknisesti hyvät järjestelmät asian hoitamiseen ja huippuosaajia. Silti homma takkuaa.

Tarvitsemme kapellimestareita pulpetteihin!