-

Pienet yritykset jäävät huomiotta sote-uudistuksessa

Yksi sote-uudistuksen hämmennystä herättävistä kohdista on vaatimus, jonka mukaan hyvinvointialueen oman tuotannon pitää olla ”riittävä”, jotta se kaikissa tilanteissa pystyy huolehtimaan alueensa järjestämisvastuusta. Tämän on tulkittu tarkoittavan sitä, että oman tuotannon osuuden pitäisi olla yli puolet hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevista palveluista.

Fysioterapiassa hallituksen esityksen seuraukset olisivat vakavia.

Noin 80 prosenttia fysioterapian avopalveluista toteutetaan yksityissektorilla: fysioterapiayrityksissä, lääkärikeskuksissa ja kuntoutuslaitoksissa. Tästä ei voi suoraan päätellä, kuinka suuri on maakuntien tarve lisätä omaa tuotantoa ”riittävälle” tasolle. Varmaa on kuitenkin, että tämä olisi kuolinisku useille fysioterapia-alan yrityksille.

Suoraan pienyrityksiin iskevät myös rajoitukset, joita hallituksen lakiesityksessä asetetaan yksityisten palveluntuottajien käyttämälle alihankinnalle.

Alihankintana ”hankittavien palvelujen osuus voisi olla yksityisen palveluntuottajan hyvinvointialueelle tuottamista palveluista enintään 30 ja 49 prosentin välillä”. Tämä säädös pakottaa suuremmat terveyspalveluyritykset tuottamaan palvelut itse sen sijaan että ne ostaisivat esimerkiksi fysioterapian palvelut alihankintana alueellisilta yrityksiltä. Myös monet fysioterapia-alan yritykset käyttävät alihankkijoita.

Hallituksen sote-esityksen perusteluissa keskitytään muutoinkin ostoihin suurilta tai julkisomisteisilta yrityksiltä. Pienet sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavat yritykset jäävät lähes kokonaan vaille huomiota. Ehkä juuri siksi niistä on tulossa uudistuksen suurimpia kärsijöitä. Poliittisessa keskustelussa pienet alan yritykset jäävät vaille puolustajia, kun puhe keskittyy julkiseen palvelutuotantoon ja isoihin yrityksiin. Tämän asenteen on muututtava nopeasti ennen kuin on liian myöhäistä.

Tiedoksi päättäjille: Pieniä 3−4 hengen fysioterapiayrityksiä on noin 900 ja yksinyrittäjiä pari tuhatta.

Aino Sainio
toimitusjohtaja, yrittäjä
Fysi Partners Finland Oy