-

Sava-korvausten alasajo käynnistynyt?

VM:n esittää vuoden 2016 budjettiin 78 miljoonan euron leikkausta sairausvakuutuskorvauksiin. Tämä leikkausehdotus yllätti rajuudessaan kaikki. Suunnitelmien mukaan leikkaus ollaan kohdentamassa kokonaisuudessaan hoitojen sava-korvauksiin, jotka silloin lähes puolittuisivat nykyisestä jo valmiiksi matalasta tasostaan. Tämä tarkoittaa käytännössä yli 50-vuotisen sava-korvausjärjestelmän alasajoa.

LPY on puolustanut perustelluista syistä sava-korvauksia jo vuosikymmenet.
Sava-korvausten tasoa on tarkistettu viimeksi vuonna 1989. Korvaustasoon ei ole tehty edes indeksikorotuksia. Tämä on johtanut siihen, että sava-korvaukset ovat nykyisin keskimäärin 20 prosenttia korvausoikeutettujen hoitojen todellisista kuluista. Minkä muun hyvinvointivaltion sosiaalietuuden osalta on toimittu näin, siis heikennetty etuuden tai korvauksen reaalista tasoa 26 vuotta? Ei minkään!

Sava-korvausten rahoitus sekä erityisesti sen fiskaaliset ja toiminnalliset hyödyt tuntuvat olevan vieläkin epäselviä useille päättäjille. Jos halutaan saada fiskaalisia säästöjä julkisen talouteen, kannattaisi sava-korvauksia pikemminkin nostaa tai ainakin houkutella kansalaisia yksityisten palveluiden käyttöön.

Vakuutetu, eli palkkatuloa saavat maksavat palkanmaksun yhteydessä sava-maksua, jonka työnantaja kerää ja tilittää. Tällä pakollisella kansanvakuutuksella, eli sava-maksulla kustannetaan nykyisin yli puolet niiden kustannuksista. Nykyisin valtion budjetista rahoitetaan vain noin 44 prosenttia sairausvakuutuksen kustannuksista.

Eniten sava-korvausten leikkaamisesta kärsivät pienituloiset, koska nykyisillä korvaustasoilla yksityisen terveyspalvelun käyttö ei ole heille aito vaihtoehto − ei ole yksinkertaisesti varaa kustantaa korkeaksi nousutta omavastuuta tai ottaa vapaaehtoista terveysvakuutusta kompensoimaan sava-korvauksen pienenemistä.  Muita kärsijöitä ovat pitkäaikaissairaat ja lapsiperheet, joiden terveyspalveluiden käyttö on keskimääräistä laajempaa.

Mitä sava-korvausten leikkaaminen aiheuttaa? Hoitoon hakeutuminen, hoidon tai lääkemääräyksen saatavuus viivästyvät. Terveysongelmat pahenevat. Jatkossa tarvitaan vaativampia hoitoja ja terveysmenot kasvavat. Hoitojen viivästyminen aiheuttaa myös ylimääräisiä sairauspoissaoloja sekä turhia inhimillisiä kärsimyksiä. Sava-korvausten leikkaaminen on siten vastoin terveys-, sosiaali- ja talouspoliittisia tavoitteita.

Ismo Partanen