-

Sava-korvausten alasajo lopetettava

Blogi 37/2021 | Ismo Partanen

Blogi 9.11.2021 / vko 45

Yksityisen sairaanhoidon hoito- ja tutkimuskorvaukset (sava-korvaukset) ovat selvästi pienin osa Kelan kautta terveydenhuoltoon kanavoidusta rahoituksesta. Esimerkiksi terveydenhuollon matkakorvaukset ovat yli kaksi kertaa suuremmat kuin hoito- ja tutkimuskorvaukset.

Sava-korvauksilla tuettiin viime vuonna joka neljännen suomalaisen hoitoja ja joka kuudennen suun terveydenhuollon palveluiden hankintaa. Korvauksia maksettiin yhteensä vain 134 miljoonaa euroa potilaille aiheutuneista 965 miljoonan euron kustannuksista. Valtion budjettirahoituksen osuus sava-korvauksista oli 67 prosenttia eli 90 miljoonaa euroa. Vakuutettujen vakuutusmaksuista kertyi loput 33 prosenttia korvauksista eli 44 miljoonaa euroa. Asiakkaiden omavastuuosuudet olivat peräti 831 miljoonaa euroa. 

Sava-korvattuja palveluita käyttäneet maksoivat itse siis yli yhdeksän kertaa enemmän kuin valtio osallistui niiden kustantamiseen. Julkisen talouden näkökulmasta sava-korvaukset ovatkin siten äärimmäisen kustannustehokkaita.

Yli 30 vuotta jatkunut sava-korvausten jäädyttäminen tai leikkaaminen on johtanut siihen, että kyseisten korvausten merkitys on käynyt vähäiseksi, ainakin keski- ja suurituloisille, jotka ovat ottaneet yksityisen terveysvakuutuksen.

Sava-korvausten lakkauttamisen kannattajat perustelevat näkemystään sillä, että korvausten merkitys on nykyisin pieni. Samat tahot ovat vuosikymmeniä voimakkaasti ajaneet toteutettuja korvausten leikkauksia. Ajatuksenkulku on ollut seuraava: lasketaan sava-korvaukset niin pieniksi, että voidaan sanoa niiden merkityksen olevan olematon – sitten ne voidaan lopettaa. 

Voitaisiinko samaa logiikkaa noudattaa muissakin yhteiskunnan tukimuodoissa, jotka viime kädessä koituvat kansalaisten hyödyksi? Esimerkiksi lapsilisissä, asumis- tai maataloustuissa? Tehdäänkö suunnitelma näiden tukimuotojen lopettamisesta vuoteen 2030 mennessä? Silloin saataisiin valtion budjetti nopeasti tasapainoon, koska kyseisiin tukiin kuluu vuodessa miljardeja euroja. 

Eiköhän ole jo aika lopettaa pienen, mutta niin vaikuttavan tukimuodon alasajo?

Kirjoittaja Ismo Partanen on LPY:n toiminnanjohtaja