-

Sote-uudistus siirtyy vuodella – pettymys vai ei?

Hallitus vahvisti pääministeri Sipilän ilmoituksella 27.6.2018, että sote- ja maa­kun­tau­u­dis­tus lyk­kään­tyy yh­del­lä vuo­del­la vuo­den 2021 al­kuun. Hal­li­tuk­sen uu­si ta­voi­te on, et­tä sote- ja maa­kun­tau­u­dis­tuk­seen liit­ty­vät lait saa­tai­siin hy­väk­syt­yksi edus­kun­nas­sa viimeistään mar­ras-jou­lu­kuun ai­ka­na.

Päivän kysymys kuuluu, olenko pettynyt soten siirtymiseen taas vuodella. Vastaus on kyllä ja ei.

Pettynyt olen veronmaksajana ja erityisesti niiden ihmisten puolesta, jotka tarvitsevat paljon julkisia sote-palveluita. Pettynyt olen myös siihen, että oppositio poliittis-taktisista syistä onnistui jarruttamaan välttämättömän uudistuksen toteuttamista – ja siihen, että hallitus ei onnistunut edistämään uudistuksen toteuttamista riittävän nopeasti.

Sote-uudistuksen siirtyminen mahdollistaa vieläkin paremman valmistelun, esimerkiksi parempien vaikutusarvioiden tekemisen. Myös valinnanvapauslakiesityksen muutamien valuvikojen korjaamiseen sekä soten käytännön toteuttamisen suunnitteluun ja ohjeistukseen jää nyt enemmän aikaa. Esimerkiksi maakuntien käyttöön valmistellut asiakirjamallit vaativat vielä paljon muokkausta. Erittäin tärkeää on myös kehittää maakunnille yhteneväiset kustannuslaskennan perusteet. Kapitaatiokorvausten tason ja asiakasseteleiden arvojen määrittäminen ei onnistu, ellei nykyinen kustannusrakenne ole tiedossa.

Aikataulun siirtymisestä huolimatta sote etenee oikeaan suuntaan, tosin aikaisemmin arvioitua hitaammalla vauhdilla.

Julkaisimme 27.6.2018 tiedotteen, jossa kannustamme sote-toimijoita hyödyntämään siirtymäajan täysimääräisesti. Toivon, että siirtymäaika ei kulu poliittiseen jänkkäämiseen!


LPY: Soten uusi siirtymäaika käytettävä hyödyksi