-

Takapenkiltä kuskiksi

”Kumpi on perustuslain kannalta tärkeämpää, se, että ihmisillä on oikeus samanlaiseen hallintoon vai se, että heillä on oikeus yhdenvertaisiin palveluihin?” Tämän kysymyksen esitti Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen avatessaan puolueiden puheenjohtajien paneelikeskustelun Kuntamarkkinoilla.

Varmuuden vuoksi hän vastasi kysymykseen itse: ”Yhdenvertaiset palvelut on se, mikä takaa maamme hyvinvoinnin.” Puoluejohtajat eivät nousseet barrikadeille vastustamaan ajatusta.

Karhunen peräänkuulutti joustavuutta. Mahdollisuutta tehdä asioita eri tavalla. Kunnilla pitäisi olla lupa arvioida itse, miten ne voivat järjestää lakisääteiset palvelut parhaalla mahdollisella tavalla.

Karhunen vaati poliitikkoja jopa haastamaan perustuslain tässä asiassa. Rohkeaa puhetta! Ja tervetullutta!

Samaa asiaa sivusi Tampereen kaupungin ikäihmisten palvelulinjan päällikkö Mari Patronen Kuntamarkkinoilla järjestetyssä palveluseteliseminaarissa. Hänen mukaansa Pirkanmaalla on palvelusetelin käyttöönoton myötä opeteltu uutta ajattelua, jossa ihmiset ovat rattailla ohjastajana eivätkä kyytiläisinä takapenkillä.

”Sen sijaan, että ihmisille tarjotaan sitä, mitä kunnalla sattuu olemaan tarjolla, asiakkaan pitää päästä enemmän mukaan pohtimaan omaa palvelukokonaisuuttaan. Mitä palveluita hän tarvitsee ja miten ne järjestetään. Pitää päästä pois erillisistä episodeista ja siiloissa tapahtuvista asioista”, Patronen sanoi.

Tärkeitä puheenvuoroja molemmat. Niihin sisältyi ajatus yksityisten palveluntuottajien hyödyntämisestä palveluiden järjestämisessä. Samalla puheenvuorojen pitäjät viestivät siitä, että kansalaiset haluavat päästä vaikuttamaan tarvitsemiensa palveluiden toteuttamiseen.

Rinteen hallitus lähtee ohjelmassaan siitä, että palvelut tuotetaan pääosin julkisina palveluina. Hallitusohjelmasta puuttuu selkeä linjaus siitä, mikä on julkisten ja yksityisten palveluiden rooli ja niiden välinen suhde uudessa sote-järjestelmässä. Hallitusohjelmassa jää epämääräiseksi myös se, miten kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa heille tarjottaviin palveluihin on tarkoitus parantaa. 

Haluaako hallitus pitää kansalaiset edelleen takapenkin matkustajina?

Ismo Partanen
@ismo_partanen