-

Uskallus – sitä tarvitaan

Sote-uudistuksella pyritään vastaamaan palvelujärjestelmän nykyisiin ongelmiin ja erityisesti varautumaan tulevaisuuden suuriin haasteisiin. Suomen väestön ikärakenteen muutoksen takia huoltosuhteemme heikkenee merkittävästi koko ajan. Vaativien hoitojen ja hoivan tarve kasvaa erityisesti 2030-luvulta lähtien. Voidaksemme ylläpitää edes nykyisen sote-palveluiden tason ja saatavuuden on meidän pystyttävä parantamaan koko palvelujärjestelmän tuottavuutta huomattavasti.

Tiedostamme tulevaisuuden haasteet ja olemme sote-uudistuksen tavoitteista hyvin pitkälle samaa mieltä. Vain keinoista asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi tai oikeastaan niiden painotuksesta sekä ajoituksesta on olemassa erilaisia näkemyksiä. Sote-uudistusta on valmisteltu erilaisilla hallituskokoonpanoilla reilusti yli kymmenen vuotta. Vaikka osauudistuksia onkin tehty, on tavoitteiden saavuttaminen karkaamassa käsistä. Soten tavoitteiden saavuttamisessa tulevilla maakunnilla on ratkaiseva rooli. Uudistuksen taloudellisia tavoitteita ei saavuteta, jos maakunnat järjestäjinä eivät hyödynnä kilpailua myös erikoissairaanhoidossa.

Nyt on uskallettava tehdä kokonaisvaltainen rakenteellinen uudistus, joka hyvin toteutettuna luo edellytyksiä tavoitteiden saavuttamiselle. Eri intressiryhmien ripustautuminen menneeseen aikaan ja omaan valta-asemaansa ei palvele ketään. Tarvitaan rohkeutta päättää lainsäädännöstä, joka mahdollistaa sote-uudistuksen siirtymisen toteutusvaiheeseen. Kaikkien pitää tiedostaa, että sote-uudistus tai edes siihen liittyvä lainsäädäntö ei tule kerralla valmiiksi. Korjausliikkeitä joudutaan tekemään ja tehdään matkan varrella.

Ismo Partanen