-

Uudistus liikkeelle köyhän miehen sotella?

Vääntö sote-uudistuksesta alkaa taas. Tuloksia odotellessa voisimme toteuttaa niin sanotun köyhän miehen soten. Sen avulla palveluiden saatavuutta voidaan edistää merkittävästi saman tien.

Köyhän miehen sote ei olisi mikään uusi malli vaan paluu yhteen hyväksi todettuun vanhaan käytäntöön: palautetaan sairausvakuutuskorvausten taksat sille tasolle, että ihmisillä olisi aito mahdollisuus käyttää myös yksityisiä palveluita.

Tarkkaan ottaen tämä ei olisi varsinainen sote-malli, koska sillä ei voitaisi edistää sosiaalipalveluiden saatavuutta. Mutta terveyspalveluiden saatavuuden parantuminenkin olisi kova juttu.

Köyhän miehen soten toteuttaminen olisi yksinkertaista. Valtioneuvosto päättää asetuksella uusien korvaustaksojen perusteista. Sen jälkeen Kela vahvistaa taksat ja laatii niistä tiedoston, jonka palveluiden tuottajat käyvät imuroimassa Kelan verkkopalvelusta ja ajavat sen omiin järjestelmiinsä. Palveluiden tuottajille se olisi korkeintaan kymmenen minuutin urakka, siis tämä päivitys, joka muutenkin tehdään kahdesti vuodessa. Ei tarvittaisi maakuntiin tuhansia ihmisiä istumaan kokouksissa ja pohtimaan, kuinka palveluiden saatavuutta voitaisiin parantaa.

Sairausvakuutuskorvaukset luotiin aikanaan sitä varten, että kansalaisten olisi mahdollista käyttää vaihtoehtoisesti myös yksityisiä terveyspalveluita. Korvaustasoa on alennettu vähitellen samaan aikaan, kun julkisten palveluiden saatavuus on heikentynyt. Tämä on koskettanut pahiten pienituloisia lapsiperheitä ja eläkeläisiä, joilla ei ole ollut todellista mahdollisuutta yksityisiin terveysvakuutuksiin.

Julkisen talouden lyhytaikainen säästötarve on ollut tärkeämpää kuin pidemmän ajan hyödyt. Vai lieneekö ollut ideologinen linjaus suosia julkisen sektorin palvelutuotantoa palveluiden saatavuudesta riippumatta?

Jos tähän mennessä sote-valmisteluun käytetyistä sadoista miljoonista edes osa olisi käytetty tähän köyhän miehen soteen, palveluiden saatavuus olisi jo nyt paljon parempi ja tasapuolisempi. Mutta vieläkin ehtii.

Heimo Ylitalo
toimitusjohtaja, Lääkärikeskus Minerva