-

Valinnanvapaus syrjäseuduilla lisääntyy

Osa poliittisesta keskustelusta vastustaa valinnanvapautta, koska se muka eriarvoistaa syrjäseutujen kansalaisia. Perustellaan, että syrjäseudulta puuttuvat vaihtoehdot. Voiko tilanne jotenkin valinnanvapauden myötä mennä huonommaksi? Onko siellä nyt edes sitä yhtä terveyskeskusta?

Maakunta voi aina järjestämisvastuullisen vaikutusvaltaa ja rahoitusta käyttäen turvata lähipalveluiden saatavuuden. Maakunta määrittelee alueet, joihin palvelut järjestetään lähipalveluna tai etäpalveluna. Jos asiasta ollaan huolissaan, niin lailla ja asetuksilla voidaan tätä tarkemmin ohjeistaa.

Kun maakunta katsoo tarpeelliseksi, että jollakin alueella on oltava saatavilla soten peruspalveluita ainakin arkipäivisin ns. virka-aikaan (klo 8−16), voi se järjestää hankintakilpailun tuottajille siitä. Silloin sote-peruspalveluja tarjoavilta tuottajilta kysytään esimerkiksi, kuinka paljon kyseisen palvelun tuottaminen maksaa vuodessa lisää rekisteröityneistä asiakkaista saatavan kapitaatiokorvauksen ja heiltä perittävien asiakasmaksujen lisäksi. Paras tarjous voittaa. 

Syrjäisissä kunnissa tai haastavissa lähiöissä niin sanotut lähipalvelut eivät etäänny ainakaan yhtään enempää kuin nykyisellä järjestelmällä jatkettaessa. Omatiimi-mallin käyttöönotto mahdollistaa jopa uudentyyppisten lähipalvelupisteiden perustamisen. Syntyy kannuste sellaisille palveluille, koska aina ei edes tarvita täyden palvelun terveyskeskusta.

Ismo Partanen