-

Yritykset, investoikaa Suomeen!

Ahlstén Martti
Ahlstén Martti

Suomi on toimiva, edistyksellinen ja vakaa Pohjoismaa, jossa on korkeasti koulutettu väestö ja innovaatioita edistävä toimintakulttuuri. Suomi on hyvä maa elää ja yrittää. Yritykset, investoikaa Suomeen!

Ai niin. Jos yrityksenne toimii terveyspalvelualoilla, älkää investoiko Suomeen! Meillä on nimittäin tällainen innovatiivinen ja dynaaminen järjestelmä nimeltä julkinen terveydenhuolto. Se pystyy hoitamaan kaiken – jo sillä perusteella, että se on julkisen sektorin hallinnoima.

Jos julkisen sektorin toimijat eivät pysty hoitamaan kaikkea aivan heti, meillä on käytettävissä innovatiivinen väline nimeltään jonotusjärjestelmä. Käytämme mieluummin sitä kuin hyödynnämme yrityksillä tarjolla olevia palveluita. Jonotusjärjestelmän käyttäminen tosin maksaa tolkuttomasti, mutta se on kuitenkin julkisen terveydenhuollon väline, ja sehän on kaikkein tärkeintä. Siis: jokainen saa hoidon ajallaan, ennemmin tai myöhemmin. Julkinen terveydenhuoltomme pystyy hoitamaan kaiken.

Vähän kiusallista tosin on se, että meillä on näitä yksityisiä terveyspalveluyrityksiä, jotka tarjoavat palveluitaan itse maksaville asiakkaille, työnantajille ja vakuutusyhtiöille sekä myös julkiselle terveydenhuollolle. Ne toimivat luvanvaraisesti, kustannustehokkaasti ja niiden toimintaa valvotaan julkisen sektorin toimesta. Niissä vain on yksi perustavanlaatuinen ongelma: ne ovat yrityksiä.

Onneksi meillä on ollut jo runsaat kaksikymmentä vuotta käynnissä hanke nimeltä sote-uudistus, jonka tavoitteena on palveluiden saatavuuden, oikeudenmukaisuuden ja tuottavuuden parantaminen. Sen viimeisimmässä vaiheessa yritämme keksiä mahdollisimman paljon syitä sille, miksi näihin tavoitteisiin ei saisi pyrkiä yksityisten toimijoiden palveluita hyödyntäen. Harmillista on, ettemme mitenkään pysty kieltämään kokonaan näitä hankintoja.

Martti Ahlstén