-

Hallitusohjelma viitoittaa tien kohti valinnanvapautta

Tiedote
0 kommenttia

Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) pitää myönteisenä sitä, että hallitusohjelmassa on asetettu päämääräksi potilaan valinnanvapauden lisääminen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotantorakenteen monipuolistaminen. LPY:n mielestä tämä on hyvä keino saavuttaa asetetut tavoitteet perustason palveluiden vahvistamisesta, nykyistä nopeammasta hoitoon pääsystä sekä tuottavuuden parantamisesta. Myönteistä ohjelmassa on sekin, että tarvittaville muutoksille on asetettu tavoitteellinen takaraja.

– Uskomme, että hallitus toimii määrätietoisesti yksimielisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Ohjelmassa orastaa lupaus terveemmästä, hyvinvoivemmasta ja kilpailukykyisestä Suomesta, LPY:n puheenjohtaja Kari Varkila kommentoi.

LPY pitää myös tärkeänä hallitusohjelman kirjausta erilaisten tuottajien välisestä kilpailuneutraliteetista sekä mittaristojen laatimisesta tehokkuuden ja laadun arviointia varten.

– Olemme vaatineet pitkään julkisen sektorin kustannusten läpinäkyvyyttä – nyt se on kirjattu hallituksen tavoitteeksi, Varkila toteaa tyytyväisenä.

Vaikka LPY suhtautuu hallitusohjelman useisiin kirjauksiin myönteisesti, olisi se kaivannut esityksiin enemmän rohkeutta. LPY kummeksuu järjestämisen ja tuottamisen pitämistä edelleen samoissa käsissä.

Varkila väittää, että hallitus olisi saavuttanut tuloksia nopeammin, jos järjestäminen ja tuottaminen olisi sote-rakennemallissa heti eriytetty toisistaan. Julkinen terveydenhuolto olisi tarvinnut yksityisestä sektorista kirittäjän, jolla on näyttöä tehokkaasta ja joustavasta palvelutuotannosta sekä asiakkaiden tarpeiden huomioonottamisesta. Pahimmassa tapauksessa esitys suojaa vuosiksi tehottomien monopoliasemassa olevien tuottajien toiminnan.

Myönteisenä LPY pitää myös työterveyshuollon erityisaseman säilymistä.

– Terveydenhuollon toimivuuden kannalta olisi ollut katastrofi kytkeä työterveyshuolto muuhun sote-uudistukseen, kommentoi LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Kari Varkila, puh. 040 834 2032, kari.varkila@koskiklinikka.fi
toiminnanjohtaja Ismo Partanen, puh. 040 518 5799, ismo.partanen@lpy.fi