-

Lääkäripalveluyritykset sotesta: Valinnanvapaus parantaa palveluiden saatavuutta ja laatua

Tiedote
0 kommenttia

Hallitus antaa tänään eduskunnalle pääministerin ilmoituksen sote-uudistuksen valmistelusta sekä siihen liittyvistä päätöksistä ja linjauksista. Ilmoituksen pohjalta eduskunnassa käydään keskustelu aiheesta.

− Hallituksen 11.9.2015 julkistamat päätökset ja linjaukset sote-uudistuksen valmistelusta ovat oikeansuuntaisia. Kansalaisten valinnanvapauden lisääminen osaltaan mahdollistaa sote-uudistukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen, kertoo Lääkäripalveluyritykset ry:n puheenjohtaja Kari Varkila.

Hallitus esittää, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaa tulevaisuudessa viisitoista itsenäistä sote-aluetta. Nykyisin sote-palveluiden järjestämisestä vastaa yli 300 kuntaa ja yli 130 kuntayhtymää. Esityksen myötä sote-palveluiden vastuut siirtyvät pois kunnilta ja kyseiset kuntayhtymät lakkaavat.

– Hallituksen esityksen myötä karsitaan merkittävästi byrokratiaa ja päällekkäisiä toimintoja, erityisesti hallinnosta. Miten joku voi väittää, että hallitus on esityksellään rakentamassa hallintohimmeleitä? kysyy Varkila.

Hallitus on päättänyt valmistella ns. valinnanvapauslainsäädännön, jonka myötä kansalaiset voivat tulevaisuudessa nykyistä vapaammin valita tarvitsemiensa sote-palveluiden tuottajan joko julkisen sektorin tai yksityisen sektorin tuottajien joukosta.    

− Lisääntyvän aidon valinnanvapauden myötä hyödynnetään nykyistä paremmin kaikkia käytettävissä olevia resursseja, yksityisiä ja julkisia. Valinnanvapauden lisääminen parantaa palveluiden saatavuutta ja lisää tuottajien välistä kilpailua. Reilu kilpailu tehostaa toimintaa ja kannustaa laadun parantamiseen sekä sitä kautta luo edellytyksiä tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiselle, arvioi Varkila.

Sote-uudistuksen valmistelu jatkuu hallitusten linjausten pohjalta. Tavoitteena on, että ns. sote-järjestämislaki valmistuu lausuntokierrokselle huhtikuussa 2016 ja uudet itsenäiset sote-alueet ovat toiminnassa vuonna 2019.

− Paljon on vielä selvitettäviä asioita ja ratkaistavia ongelmia ennen kuin yli kymmenen vuotta valmisteltu sote-uudistus on valmis. Suurimmat haasteet liittyvät rahoitusjärjestelmän uudistamisen ja edessä olevan valtavan uudistuksen toteuttamiseen käytännön tasolla, toteaa Varkila.

Lisätietoja:

Kari Varkila
puheenjohtaja
Lääkäripalveluyritykset ry
p. 040 834 2032
kari.varkila@koskiklinikka.fi

Lue tiedote ePressissä