-

Lääkäripalveluyritysten Partanen: Terveydenhuoltoa pitää kehittää myös pääkaupunkiseudulla

Tiedote
0 kommenttia

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat ovat tehneet esityksensä alueen irrottamiseksi muun maan sote-uudistuksesta. Esitysten valmistelu on kaupungeissa jo vireillä. Suurten kaupunkien halu omiin ratkaisuihin on ymmärrettävä, mutta sisällöllisesti esitys viittaa vain pyrkimykseen säilyttää ennallaan nykyinen tapa tuottaa palveluja.

Kaupunginjohtajien mallissa ei puhuta lainkaan valinnanvapaudesta eikä järjestämisen ja tuottamisen eriyttämisestä. Pääkaupunkiseudulle perustettaisiin oma sote-toimialue, joka järjestäisi pääkaupunkiseudun sote-peruspalvelut, ja sillä olisi oikeus myös omaan tuotantoon.

– Järjestämisen ja tuottamisen eriyttämistä toisistaan on pidetty erittäin tärkeänä tuottavuuden parantamiseksi. On erikoista, että maan suurimmalla alueella tämä keino sivuutetaan, ihmettelee Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Palvelutuotantoa ei myöskään aiota yhtiöittää, jolloin kustannukset jäävät edelleen veronmaksajien arvailtaviksi. Kustannusten läpinäkyvyys on ollut uudistuksen keskeisiä keinoja.

Hallintoakin tulisi lisää, sillä Uudellemaalle olisi näin tulossa kaksi erillistä sote-hallintoa.

– Esitys merkitsee sitä, että pääkaupunkiseutu sanoutuu irti kaikista hallituksen tekemistä sote-linjauksista ja linnoittautuu vanhaan järjestelmään. Eihän tällaista voida hyväksyä. Pääkaupunkiseudun pitäisi pikemminkin ottaa sote-uudistuksessa suunnannäyttäjän rooli, sanoo Partanen.

Kaupungit ovat perustelleet erillisaluetta sillä, että Uudenmaan väkimäärä on liian iso verrattuna muihin maakuntiin.

– Asiantuntijat ovat yleensä pitäneet ongelmana muiden alueiden pienuutta eivätkä pääkaupunkiseudun suuruutta. Pääkaupunkiseudun koko tarjoaisi erinomaiset mahdollisuudet hakea asiakaslähtöisyyttä ja tuottavuutta, jotka valinnanvapaudella voitaisiin saavuttaa, toteaa Partanen.


Lisätietoja:

Lääkäripalveluyritykset ry, toiminnanjohtaja Ismo Partanen, puh. 040 518 5799, ismo.partanen@lpy.fi
Twitterissä: @LPYry ja @ismo­_partanen

Lue tiedote ePressissä