-

LPY: Aloitettava hoitojonojen purkutalkoot

Tiedote
0 kommenttia

 

Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) esittää, että koronakriisin takia muodostuneita hoitojonoja aletaan purkaa välittömästi julkisen sektorin ja terveyspalveluyritysten yhteistyönä. Näin toimimalla pahimmat jonot voitaisiin saada puretuksi jo vuoden loppuun mennessä.

Julkinen terveydenhuolto on joutunut koronan takia keskittymään viruksen torjumiseen ja terveydenhuollon kapasiteetin turvaamiseen. Tämä on johtanut siihen, että ei-kiireellisiä hoitoja ja tutkimuksia on lykätty, sekä viranomaisten ohjeisiin perustuen että oma-aloitteisesti.

Tilanne on muutamassa kuukaudessa johtanut siihen, että lykkääntyneissä hoidoissa alkaa piillä suurempi kansanterveydellinen riski kuin laantuvassa koronapandemiassa. Siksi LPY:n vt. puheenjohtaja Ilpo Tolonen on huolissaan arvioista, että kasvaneiden hoitojonojen purkaminen voi kestää jopa vuosia. Näin on arvioinut muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö.

− Suomessa pitäisi nyt ottaa kaikki mahdollinen terveydenhuollon kapasiteetti tehokkaaseen käyttöön. Se tarkoittaa yhteistyötä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä. Yhteistyöllä saisimme pahimmat hoitojonot puretuksi jo vuoden loppuun mennessä, Tolonen esittää.

− Suurena uhkana on, että hoitojen lykkääntyminen pahentaa sairauksia. Tämä puolestaan johtaa siihen, että ihmisten elämänlaatu heikkenee, tarvitaan entistä vaativampia hoitoja ja terveydenhuollon kustannukset kasvavat entisestään, Tolonen sanoo.

Kunnat ja sairaanhoitopiirit voisivat hankkia palveluita yksityisiltä toimijoilta esimerkiksi ostopalvelusopimusten tai palvelusetelien avulla. Palvelusetelilaki on ollut voimassa jo toistakymmentä vuotta ja se olisi Tolosen mukaan erinomainen väline tässä tilanteessa. Palveluseteleillä voitaisiin hankkia esimerkiksi lääkärintarkastuksia, kuvantamista, laboratoriotutkimuksia, polikliinisiä toimenpiteitä ja päiväkirurgisia leikkauksia.

Tolosen mukaan lääkäripalveluyritykset esittivät jo koronakriisin alkuvaiheessa, että yksityisen sektorin terveyspalveluntuottajat voisivat ottaa enemmän vastuuta potilaiden tutkimuksista ja hoidoista silloin, kun julkisen sektorin toimijat keskittyvät koronapotilaiden hoitamiseen.

− Tarjolla ollutta mahdollisuutta ei tuolloin hyödynnetty. Nyt tähän ehdotukseen pitäisi ehdottomasti tarttua. Meidän on käynnistettävä yhteiset talkoot hoitojonojen purkamiseksi, Tolonen painottaa.

Lue tiedote ePressissä