-

LPY: Hyvinvointialueet soten ratkaisijan roolissa

Tiedote
0 kommenttia

 

Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen ns. runkolait 23.6.2021. Nyt uudistuksen onnistuminen on tulevien hyvinvointialueiden käsissä, toteaa Lääkäripalveluyritykset ry (LPY).

LPY on suhtautunut kriittisesti Sanna Marinin hallituksen valmistelemaan sote-uudistukseen. Yhdistyksen näkemyksen mukaan uudistukselle asetettuja tavoitteita on vaikea saavuttaa hallituksen esittämällä tavalla.

Nyt sote-lait on hyväksytty eduskunnassa: kansan valitsemat edustajat ovat kantansa ilmaisseet ja demokratia on toiminut. Soten uudistamista jatketaan eduskunnan päätöksen mukaisesti.

– Hallituksen mukaan tässä vaiheessa päätettiin vain palvelujärjestelmän runkolait. Uudistuksen toimeenpano ja toiminnan sisällöllinen kehittäminen alkaa tästä. LPY haluaa jatkossakin olla mukana kehittämässä suomalaista terveydenhuoltoa asiakasmyönteisemmäksi. Tuomme esille yksityisten palveluntuottajien tarjoamia mahdollisuuksia soten tavoitteiden saavuttamiseksi, LPY:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Tolonen sanoo.

Tolonen korostaa, että sote-uudistuksen onnistumisen ratkaisevat perustettavat hyvinvointialueet.

­–  Perustuslakivaliokunta antoi eduskunnalle liikkumatilaa tehdä vähemmän säännelty järjestelmä kuin mitä hallitus esitti. Sosiaali- ja terveysvaliokunta käytti tätä mahdollisuutta vain vähän. Hyvinvointialueille jää vastuu siitä, miten käytännön tasolla toimitaan. Toivomme niiltä innovatiivisia ratkaisuja ja hyvää yhteistyötä terveyspalveluyritysten kanssa, Tolonen esittää.

LPY toivoo, että hyvinvointialueet käyttävät mahdollisuutta eriyttää toisistaan palveluiden järjestäminen ja tuottaminen. Lisäksi niiden kannattaa selvittää omien palvelutuotteidensa yksikkökustannukset, jotta ne voivat tehdä rationaalisia hankintapäätöksiä eli hankkia palveluita sieltä, mistä ne kustannustehokkaasti saadaan.

Petri Bono uudeksi varapuheenjohtajaksi

LPY:n vuosikokous valitsi 28.6.2021 Docrates Syöpäsairaalan toimitusjohtajan Ilpo Tolosen jatkamaan yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana. Varapuheenjohtajana jatkaa Vääksyn Lääkärikeskuksen toimitusjohtaja Tiina Wangel. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono.

 

Lue tiedote ePressissä