-

LPY: Koronatestiin pääsy järjestettävissä nopeasti

Tiedote
0 kommenttia

 

Julkinen terveydenhuolto kipuilee koronatestauksen haasteiden kanssa. Kapasiteettia sanotaan olevan runsaasti ja sitä on tarkoitus lisätä merkittävästi. Silti testiin pääsemisessä on pitkiä viiveitä. Yksityisten palveluntuottajien käytettävissä oleva testauskapasiteetti on tuhansia testejä päivässä. Julkinen sektori voisi halutessaan helpottaa paineitaan ostamalla testauspalveluita yksityisiltä toimijoilta.

Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) toiminnanjohtaja Ismo Partanen sanoo, että kyse on erittäin vakavasta linjaratkaisusta. Testaus halutaan tehdä julkisen sektorin omana työnä – maksoi mitä maksoi.

Kansallisen koronastrategian tavoitteeksi on asetettu, että testiin on päästävä vuorokauden sisällä. Suomella on ollut runsaasti aikaa virittää koronaviruksen testaustoiminta kuntoon taudin suvantovaiheen aikana, jotta asetettu tavoite voidaan saavuttaa. Kuitenkin jo nyt, kun viruksen toinen aalto näyttäisi olevan vasta aluillaan, raportoidaan vakavista ongelmista. Testiin pääsy julkisessa terveydenhuollossa saattaa kestää useita päiviä. Samoin tulosten saaminen.

LPY:n mielestä testauksessa ei pidä tehdä eroa julkisen ja yksityisen toimijan välillä. Hankintoja voidaan tehdä kaikilta niiltä, jotka täyttävät testaukselle asetetut vaatimukset. Etenkin tilanteessa, jossa julkisen sektorin testaustoiminta yskii.

− Näyttäisi siltä, että osalle päättäjistä on tärkeämpää se, kuka testejä saa tehdä, kuin se, että testiin pääsee nopeasti. Mieluummin laitetaan ihmisiä jonoon odottamaan kuin hankitaan apua yksityiseltä sektorilta, Partanen ihmettelee.

− Testaamisprosessissa epäonnistuminen voi kaataa koko hallituksen koronantorjunnan hybridistrategian, sillä testaaminen on sen kulmakivi, sen ensimmäinen askel. Jos strategian ensimmäisessä askeleessa ei onnistuta, eivät jatkotoimetkaan voi tuottaa parasta mahdollista hyötyä, Partanen painottaa.

Lue tiedote ePressissä