-

LPY: Miksi koronarokotuksia ei kilpailutettu?

Tiedote
0 kommenttia

 

Rokotuskattavuuden saavuttaminen mahdollisimman nopeasti on keskeinen keino koronapandemiasta eroon pääsemiseksi. Rokotteiden saatavuus on ollut tähän asti haasteena. Huhtikuussa niiden saatavuuden pitäisi parantua merkittävästi. Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) mielestä koronarokotuskorvauksen olisi voinut asettaa oikealle tasolle kilpailuttamalla rokotukset.

Hallituksen tavoitteena oli työmarkkinajärjestöjen 6.1.2021 tekemän esityksen mukaisesti turvata koronarokotuksen maksuttomuus jokaiselle riippumatta siitä, mistä rokotuksen hankkii, julkiselta tai yksityiseltä palveluntuottajalta.

− Yksityisen perusterveydenhuollon palveluita käyttää säännöllisesti reilusti yli 2 miljoonaa kansalaista. Näiden asiakkaiden hoidon toteuttamiseen yksityisillä palveluntuottajilla on tuhansia rokottamispätevyyden omaavia ammattilaisia sadoissa toimipisteissä ympäri Suomea. Näitä resursseja kannattaa hyödyntää myös koronarokotusten toteuttamisessa, jotta rokotuskattavuus saavutetaan mahdollisimman nopeasti, esittää LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Alihintainen rokotuskorvaus – tavoite ei toteudu

Eduskunta päätti 11.3.2021 hallituksen esityksestä, että yksityiseltä palveluntuottajalta hankitusta koronarokotuksesta korvataan Kelan kautta 10 euroa rokotuskerralta.

− 10 euron korvaus ei kata kaikkia palveluntuottajille aiheutuvia kustannuksia. Tämä johtaa vääjäämättä siihen, että yksityiseltä sektorilta kyseisen rokotuksen hankkiva joutuu maksamaan itse 10 euron ylimenevän osan. Työterveyshuollossa tämän ylimenevän osan maksaa työnantaja. Hallituksen linjaama tavoite 100 prosentin rokotuskorvauksesta ei siis toteudu, Partanen toteaa.

Miksi ei hyödynnetty Hanselia?

Valtio hankkii koronarokotteet ja päättää niiden jakamisesta palveluntuottajille. Se olisi voinut antaa rokottamisen kilpailuttamisen valtion ja kuntien omistaman, julkisiin hankintoihin erikoistuneen Hanselin tehtäväksi. Tällöin olisi saatu selville, mikä olisi oikea Kelan kautta maksettava korvaussumma. Kilpailuttaminen olisi myös helpottanut rokotteiden jakelun toteuttamista.

− Hansel on erikoistunut myös palveluhankintojen toteuttamiseen. Se on kilpailuttanut muun muassa valtion työntekijöiden työterveyspalvelut jo toistakymmentä vuotta. Miksi hallitus ei halunnut hyödyntää Hanselin osaamista ja kilpailuttaa koronarokotuksia? ihmettelee Partanen.

Lue tiedote ePressissä