-

LPY: Sopu valinnanvapaudesta on tärkeä askel eteenpäin

Tiedote
0 kommenttia

Hallituksen eilen julkaisemat peruslinjaukset sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta saavat Lääkäripalveluyritykset ry:ltä (LPY) kannatusta. Suunta on nyt myönteinen sekä kansalaisten että sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

– Valinnanvapauslaki on viimeinen puuttuva palanen sote-uudistuksessa. Hienoa, että se on valmistumassa. Odotamme lausunnolle tulevaa lakiluonnosta suurella mielenkiinnolla, kertoo LPY:n puheenjohtaja Yrjö Närhinen.

LPY on esittänyt sote-uudistuksen valmistelun yhteydessä palveluiden järjestämisvastuun eriyttämistä niiden tuotannosta julkisella sektorilla, palveluntuottajien tasapuolisten toimintamahdollisuuksien toteuttamista sekä kansalaisten valinnanvapauden lisäämistä.

– Ennakkotietojen mukaan hallituksen esitysluonnoksessa järjestämisvastuu eriytetään palvelutuotannosta selkeämmin kuin nykyisin. Palveluntuottajien välinen tasapuolinen kilpailuasetelma toteutuu paremmin kuin uskalsimme alkusyksystä odottaa. Kansalaisten aidot valinnanmahdollisuudet paranevat hallituksen alkuperäisestä esityksestä, listaa valinnanvapauslain muutoksia LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Uudessa valinnanvapausmallissa maakunnille tulee velvollisuus tarjota kansalaiselle mahdollisuutta asiakassetelin hyödyntämiseen aina silloin, kun hoidon tai hoivan tarpeen kriteerit täyttyvät. 

– Tämä velvollisuus tarjota asiakasseteliä on merkittävä muutos hallituksen aikaisempaan esitykseen. Jatkossa sote-palvelua tarvitseva voi itse valita palveluntuottajan. Asiakasseteliä ei luonnollisesti ole pakko hyödyntää ja tällöin maakunta on velvollinen järjestämään ko. palvelun muulla tavalla. Uudenlaisen asiakassetelin käyttöönoton ansiosta kansalaisten valinnanvapaus lisääntyy, tarkentaa valinnanvapauden laajentumista Yrjö Närhinen.

Valinnanvapauslakia koskevat tarkemmat linjaukset julkistettaneen torstaina 12.10. eduskuntaryhmien käsittelyn jälkeen. Hallitus pyrkii saamaan valinnanvapauslain lausuntokierrokselle loka-marraskuun taitteessa.


Lisätiedot:

Ismo Partanen, toiminnanjohtaja, Lääkäripalveluyritykset ry, p. 040 518 5799, ismo.partanen@lpy.fi

Yrjö Närhinen, puheenjohtaja, Lääkäripalveluyritykset ry, p. 030 633 1601, yrjo.narhinen@terveystalo.com

Lue tiedote ePressissä