-

LPY soten etenemisestä: Voittajia ovat kansalaiset

Tiedote
0 kommenttia

 

Yksityisiä terveydenhuollon palveluntuottajia edustava Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) on tyytyväinen sote-lakien etenemiseen eduskunnassa.

LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen sanoo, että lait yksinään eivät vielä takaa mitään, vaan vasta toimeenpano tuottaa hyödyt, joita tavoitellaan. Soten tavoitteet saavutetaan vain, jos pystymme parantamaan merkittävästi koko palvelujärjestelmän tuottavuutta.

– Lakipaketti ei ole täydellinen, mutta se määrittelee ne puitteet, joiden perusteella uusi palvelujärjestelmä rakennetaan ja joiden avulla voidaan päästä asetettuihin tavoitteisiin. Olennaista on palveluiden järjestämisen ja tuottamisen erottaminen toisistaan sekä järjestämisvastuun siirtäminen suuremmille yksiköille, Partanen sanoo.

– Valinnanvapaus on yksi länsimaisen demokratian keskeisistä toimintaperiaatteista ja nyt se pitää viimein saada kansalaisten ulottuville myös Suomessa. Valinnanvapaus tuo kilpailuelementin palveluiden tuottamiseen. Se kannustaa kaikkia toimijoita kehittämään toimintansa laatua ja vaikuttavuutta. Tämä puolestaan hillitsee kustannuksia, mikä on yksi uudistuksen tavoitteista, toteaa Partanen.

Partanen huomauttaa, että valinnanvapaus on noussut julkisessa keskustelussa suurempaan rooliin kuin mikä sille oikeasti kuuluu. Valinnanvapaus ei ole missään vaiheessa ollut päämäärä, johon jotkut poliitikot tai sote-alan toimijat olisivat pyrkineet. Valinnanvapaus on ollut ja on edelleen yksi keino toteuttaa sote-uudistuksen keskeiset tavoitteet palveluiden paremmasta saatavuudesta ja kustannusten hillitsemisestä.

– Sote-uudistus etenee nyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jossa sielläkin hanketta on puitu pitkään. Nyt on ratkaisujen aika. Uudistusta on valmisteltu useilla hallituskausilla ja -kokoonpanoilla jo toistakymmentä vuotta. Nyt pitää viimeinkin päästä eteenpäin, sanoo Partanen.

Lue tiedote ePressissä