-

LPY: Soten tulos tehdään maakunnissa

Tiedote
0 kommenttia

 

Valtaosa sote-uudistukseen liittyvistä laeista on edennyt eduskunnan valiokuntien käsittelyyn. Niitä käsitellään mietinnön antavan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lisäksi muun muassa perustuslaki-, talous- ja hallintovaliokunnassa. Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) mielestä hallituksen lakiesitysten myötä on hyvät mahdollisuudet saavuttaa sote-uudistukselle asetetut tavoitteet.

– Sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita ovat palveluiden saatavuuden parantaminen, eriarvoisuuden vähentäminen ja arvioidun kustannusten kasvuvauhdin taittaminen. Näiden tavoitteiden saavuttamista pitää verrata nykyiseen tilanteeseen ja siihen, että uudistusta ei toteutettaisi. Vertaaminen johonkin kuvitteelliseen täydelliseen ratkaisuun on hyödytöntä, sanoo Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Hallituksen lakiesitysten mukaan palveluiden saatavuutta parannetaan hyödyntämällä myös yksityisen sektorin resursseja ja eriarvoisuutta vähennetään lisäämällä kansalaisten mahdollisuuksia päästä hoitoon myös yksityiselle sektorille julkisen sektorin asiakasmaksulla. Luomalla edellytyksiä tuottavuuden parantamiselle mahdollistetaan kustannusten kasvuvauhdin taittaminen.

– On tärkeää tiedostaa, että lainsäädännöllä luodaan kehykset uudistuksen toteuttamiselle sekä näytetään suuntaa uudistukselle. Harvoin, tuskin koskaan, lainsäädännöllä tehdään tulosta. Tulos ja tavoitteet saavutetaan lainsäädännön toteutusvaiheessa. Tulos tehdään maakunnissa, muistuttaa Partanen.

Sote-uudistuksessa vastuu palveluiden järjestämisestä siirretään kunnista ja kuntayhtymistä laajemmille hartioille eli maakunnille. Samalla maakunnille mahdollistetaan erilaisten keinojen käyttöönotto sotelle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

– Valinnanvapaus, sote-integraatio, palvelutuotannon yhtiöittäminen ja digitalisaation hyödyntäminen ovat keinoja soten tavoitteiden saavuttamiseksi – eivät tavoitteita. Kaikkien näiden keinojen ja monien muidenkin käyttöönottoa tarvitaan. Niillä on oma paikkansa ja aikansa, toteaa Partanen.

Lue tiedote ePressissä