-

LPY: Yritykset tiiviimmin mukaan sote-valmisteluun

Tiedote
0 kommenttia

 

Yksityinen sektori tuottaa nykyisin neljänneksen kaikista terveyspalveluista. Monissa palveluissa sen osuus on puolet tai ylikin. Jotta sote-uudistuksen kunnianhimoiset tavoitteet voidaan saavuttaa, tarvitaan myös yksityisen sektorin osaamista ja kapasiteettia.

Ohjelmansa mukaan Rinteen hallitus ei muuta edellisen hallituksen sote-uudistukselle määrittelemiä tavoitteita. Yksityiset palveluntuottajat ovat sitoutuneet näihin tavoitteisiin ja tukevat hallitusta niiden saavuttamisessa.

Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) toteaa, että hallitus lupaa paljon, mutta rahoitus ja lupausten konkreettinen toteutus ovat vielä paljolti kysymysmerkkejä. LPY painottaa, että yksityisellä sektorilla on osaamista, kapasiteettia ja innovatiivisuutta, jota kannattaa hyödyntää jo sote-valmistelussa – ja erityisesti uudistuksen toteutusvaiheessa.

− Emme ole ottaneet kantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaan hallintomalliin. Pidämme kuitenkin hallitusohjelmaan kirjattua maakuntiin perustuvaa mallia hyvänä, koska se mahdollistaa aikaisemmin tehdyn valmistelun hyödyntämisen, LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen sanoo.

Hallitusohjelman mukaan sote-palvelut tullaan tuottamaan pääosin julkisena palveluna. Yksityisen sektorin rooli jää aika lailla hämärän peittoon. Ohjelmassa todetaan, että yksityinen ja kolmas sektori toimivat täydentävinä palveluiden tuottajina. Samoin todetaan, että palveluita kehitettäessä otetaan huomioon tuottajakentän monipuolisuus. Partasen mukaan nämä kirjaukset ovat liian yleisellä tasolla eikä niistä käy ilmi, mitä yksityiseltä sektorilta odotetaan.

− Yksityiset palveluntuottajat näkevät vaarana sen, että hallitus luottaa liikaa julkisen sektorin kaikkivoipaisuuteen. Väestön ikärakenteen muutos ja palvelutarpeen kasvu ovat kuitenkin niin suuria haasteita, että niistä selvitään vain hyödyntämällä kaikki käytettävissä olevat resurssit. Toiminnan tehostamisessa ei kannata rajoittua pelkästään julkisen sektorin sisäiseen kehittämiseen, Partanen sanoo.

Närhinen jatkaa puheenjohtajana

LPY:n eilen pidetty vuosikokous valitsi yhdistykselle puheenjohtajan ja hallituksen seuraavaksi toimikaudeksi. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Terveystalo Oyj:n Yrjö Närhinen. Uusina hallitukseen valittiin Jarkko Jokinen (Oral Hammaslääkärit Oyj) ja Jussi Salminen (Silmäasema Sairaala Oy).

Yhdistyksen hallituksessa jatkavat Joni Aaltonen (Pihlajalinna Oyj), Antti Aho (Aava Terveyspalvelut Oy), Eila Annala (PlusTerveys Oy), Nella Ginman-Tjeder (Sairaala Eira Oy), Jukka Hurme (Vita Laboratoriot Oy), Simo Lohi (PerusTerveys Suomi Oy), Ilpo Tolonen (Docrates Syöpäsairaala), Tiina Tolvanen (Pohjois-Karjalan Terveyspalvelut Oy) ja Tiina Wangel (Vääksyn Lääkärikeskus).

Lue tiedote ePressissä