-

LPY:n Partanen: Kovaa maata hyvinvointialueiden perustan alle

Tiedote
0 kommenttia

 

Vuoden alusta sote-uudistuksen toteuttamisesta vastuun ottaneiden hyvinvointialueiden taloustilanne  ja -näkymät ovat todella huolestuttavia. Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) mielestä sote-uudistuksen toteuttamisen ja hyvinvointialueiden perustan alle on saatava kovaa maata. Muutoin hyvinvointialueet joutuvat tekemään paniikissa ratkaisuja, jotka voivat myöhemmin osoittautua sote-uudistuksen tavoitteiden vastaiseksi.

− Hyvinvointialueiden heikon taloustilanteen ja -näkymien syyt on selvitettävä, mutta syyllisten sormella osoittaminen ei ole rakentavaa. Nyt tarvitaan ratkaisuehdotuksia, vaatii LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Syitä hyvinvointialueiden heikkoon taloustilanteeseen on useita, muun muassa kuntasektorin vuosia jatkunut sote-menojen alibudjetointi, korona-ajalta periytynyt hoitovelka ja ennakoitua suuremmat muutoskustannukset palkkaharmonisointeineen.

− Vastuistaan selvitäkseen hyvinvointialueet todennäköisesti tarvitsevat tämän vaalikauden aikana enemmän rahoitusta kuin vielä keväällä arvioitiin. Rahoitustarve on jotakuinkin sama, noin 1−2 miljardia euroa, minkä ne käynnistymisvaiheessa olivat miinuksella. Laskelmat kuntasektorin hyvinvointialueille jättämästä negatiivisesta perinnöstä on tarkennettava vielä tämän vuoden aikana, sanoo Partanen.

LPY:n mielestä on välttämätöntä päivittää soten taloudelliset laskelmat: kuinka suuret ovat hyvinvointialueiden todelliset nettokulut vuonna 2023 ja miten kustannukset kehittyvät tuoreimpien painelaskelmien mukaan.

− Sote-uudistukselle on mahdotonta asettaa uskottavia tavoitteita, jos ei tunneta lähtökohtatilannetta. Kuka tietää, ovatko hyvinvointialueiden todelliset kustannukset tänä vuonna 23 vai 25 miljardia euroa ja mitä sillä saadaan aikaiseksi? Partanen kysyy.

Vasta kun lähtökohtatilanne tunnetaan, voidaan hyvinvointialueille asettaa realistinen, esimerkiksi 5 prosentin, tuottavuuden parantamisohjelma vuosille 2024−2030.

− Sote-uudistus on nähtävä investointina, jolle on määriteltävä selkeät ja mitattavat tavoitteet, myös taloudelliset, esittää Partanen.

Lue tiedote ePressissä