-

LPY:n Partanen: Realismia sote-keskusteluun

Tiedote
0 kommenttia

Meneillään olevalla sote-uudistuksella on kolme keskeistä tavoitetta: palveluiden parempi saatavuus ja oikeudenmukaisuus saatavuuden suhteen sekä kustannusten kasvukäyrän leikkaaminen. Sote-rahoitukseen liittyvän talouskeskustelun tasosta kertoo hyvin se, että valtaosalle kansalaisista on muodostunut kuva palveluiden nykytason leikkaamisesta ja soten myötä toteutettavista säästöistä. Vaikka sotessa saavutettaisiinkin sille asetettu taloustavoite, käytetään vuonna 2029 uudistuksen toteuttamisen jälkeenkin julkista rahoitusta miljardeja euroja enemmän näiden hyvinvointipalveluiden tuottamiseen ja järjestämiseen kuin nykyisin. 

– On enemmän kuin toivottavaa, että kyseinen rahoitus käytettäisiin oikein – niin, että myös soten kaksi ensimmäistä tavoitetta toteutuvat, sanoo Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Sote-uudistuksen tavoitteista palveluiden parempi ja oikeudenmukaisempi saatavuus voitaisiin toteuttaa nykyisellä palvelurakenteella ja tavoilla toimia, jos käytettävissä olisi lisää rahoitusta. 

– Lisärahoituksen saaminen ei kuitenkaan ole realismia, toteaa Partanen.

Jotta julkisten menojen kasvukäyrä saadaan taitetuksi kansantalouden kantokyvyn tasolle, täytyy sote-uudistuksen myötä pystyä parantamaan merkittävästi palveluiden ja koko palvelujärjestelmän tuottavuutta.

– Tulevaisuudessa on jokaisella sote-eurolla saatava enemmän vaikuttavuutta kuin nykyisin. Tämä on helppo sanoa, mutta haastava toteuttaa, sanoo Partanen. 

Viimeistään sote-uudistuksen tässä vaiheessa on välttämätöntä tarkentaa laskelmia. Miten saavutetaan tavoitteeksi asetettu kustannusten kasvukäyrän leikkaaminen kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä?

– Hallinnon ja rahoitusjärjestelmän yksinkertaistaminen ja tehostaminen, teknologian hyödyntäminen ja uusien toimintamallien käyttöönotto sekä tuottajien välisen kilpailun lisääminen ovat keinoja tuottavuuden parantamiseen. Näitä kaikkia ja paljon muitakin toimenpiteitä tarvitaan, jos halutaan saavuttaa sote-uudistuksen keskeiset tavoitteet, esittää Partanen.
 

Lisätietoja:

Ismo Partanen
toiminnanjohtaja
Lääkäripalveluyritykset ry
puh. 040 518 5799
ismo.partanen@lpy.fi

Twitterissä: @LPYry ja @ismo_partanen

 

Lue tiedote ePressissä