-

LPY:n Tolonen: Hyvinvointialueille numeeriset tavoitteet

Tiedote
0 kommenttia

 

Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) pitää sote-uudistuksen yhtenä keskeisenä ongelmana numeeristen tavoitteiden puutetta. Seuraavan hallituksen on asetettava hyvinvointialueille kunnianhimoinen tuottavuuden parantamistavoite – ja sitoutettava ne siihen.

Numeeristen tavoitteiden puute on vaivannut sote-uudistusta koko sen pitkään jatkuneen valmistelun ajan.

− Uudistukselle ei ole uskallettu asettaa selkeitä numeerisia ja mitattavia tavoitteita, erityisesti taloudellisia sellaisia. Kun mitattavat tavoitteet puuttuvat, harvoin saavutetaan toivottuja tuloksia, LPY:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Tolonen sanoo.

Jos hyvinvointialueet pystyisivät parantamaan tuottavuutta viidellä prosentilla vuoden 2023 tasosta vuoteen 2027 mennessä, jäisi joka vuosi siitä eteenpäin noin 1,2 miljardia euroa käytettäväksi palveluiden saatavuuden parantamiseen eli soten ykköstavoitteen toteuttamiseen, LPY arvioi.

LPY:n mielestä merkittävä tuottavuusloikka edellyttää lukuisia eri toimenpiteitä. Teknologian ja digitalisaation parempi hyödyntäminen ei yksin riitä. Tarvitaan myös uudenlaista organisoitumista palveluiden järjestämisessä, tuottamisessa ja rahoituksessa.

− Hyvinvointialueilta vaaditaan uskallusta uudistaa palveluprosesseja ja perinteisiä toimintatapoja. Päällekkäisiä toimintoja ja vähemmän vaikuttavia palveluita on myös uskallettava karsia, Tolonen esittää.

Tolosen mukaan keinoja tuottavuuden parantamiseksi on paljon ja niitä on rohjettava ottaa käyttöön.

− Aidon ja rehellisen kilpailun hyödyntäminen on keinoista yksi. Kilpailu kannustaa kaikkia palveluntuottajia kehittämään toimintamallejaan ja prosessejaan sekä innovoimaan uutta. Silloin myös hyvät käytännöt leviävät nopeammin ja tuotantokustannukset laskevat, kertoo Tolonen.

LPY:n puheenjohtajavalinnat kaudelle 2023−2024

Docrates Syöpäsairaalan toimitusjohtaja Ilpo Tolonen jatkaa LPY:n hallituksen puheenjohtajana. Varapuheenjohtajiksi valittiin jatkokaudelle Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono ja Vääksyn Lääkärikeskuksen toimitusjohtaja Tiina Wangel.

LPY:n hallituksen kokoonpano toimikaudella 2023–2024

Lue tiedote ePressissä