-

Hallituksen selvitettävä sote-esityksensä vaikutukset

Uutinen Uutiskirjejutut

Sanna Marinin hallitus väittää, että julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välisessä yhteistyössä juuri mikään ei muutu sote-uudistuksen myötä. Eduskunnan käsittelyssä olevaan hallituksen sote-esitykseen sisältyy kuitenkin paljon yhteistyötä rajoittavia säännöksiä.

Esimerkiksi alihankintojen rajoittaminen hallituksen järjestämislakiesityksen mukaisesti heikentää merkittävästi terveydenhuollon ammattilaisten mahdollisuuksia toimia ammatinharjoittajina.

Toteutuessaan hallituksen esitys johtaa terveyspalveluiden saatavuuden heikkenemiseen, koska alihankintojen sääntely vaikeuttaa hyvinvointialueiden mahdollisuuksia järjestää palvelunsa mahdollisimman tehokkaasti.

Hallituksen väite siitä, että juuri mikään ei sote-esityksen myötä muutu julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyössä, on harhaanjohtava. Eikö hallitus todellakaan tunne oman sote-esityksensä sisältöä ja sen vaikutuksia?

Hyvinvointialueiden pitäisi keskittyä siihen, miten palvelut pystytään järjestämään mahdollisimman joustavasti ja kustannustehokkaasti ja jättää ostopalveluiden tuottamisen käytännön organisointi niitä tuottavien yritysten tehtäväksi.

LPY julkaisi aiheesta tiedotteen 19.5.2021.