-

Ismo Partanen: Amerikan malli on jo

Blogi Uutinen

Blogi 22/2021 | Ismo Partanen | 

Suomalaisessa sote-keskustelussa toistetaan usein hokemaa, että emme halua tänne mitään Amerikan mallia. EVAn julkaiseman tuoreen analyysin ”Soten sokkihoito” mukaan meillä on jo Amerikan malli. Se on terveyspalvelujärjestelmäämme sisältyvä epätasa-arvoisuus.

EVAn raportissa kerrotaan, että OECD:n vuonna 2019 julkaisemassa tutkimuksessa lääkärikäynnit jakautuivat eri tuloryhmien välillä Suomessa yhtä eriarvoisesti kuin Yhdysvalloissa. EU-maista Suomea epätasa-arvoisempia ovat ainoastaan Bulgaria ja Romania. 

Emme ole halunneet terveydenhuollosta puhuttaessa tulla rinnastetuiksi Yhdysvaltoihin. Mutta yhtään parempaa ei ole sekään, että tulemme rinnastetuiksi Bulgariaan ja Romaniaan.

Suomen perusterveydenhuollon palvelujärjestelmä on paljon epätasa-arvoisempi kuin läntisissä EU-maissa keskimäärin. EVAn mukaan Suomea ei missään nimessä voi lukea meille mieleisten verrokkien eli pohjoismaisten hyvinvointiyhteiskuntien joukkoon.

Mitä tekee tässä tilanteessa maamme hallitus?

Se tarjoaa meille sote-uudistusta, joka lisää epätasa-arvoa entisestään.

Palveluiden määrän ja laadun kehittämisen sijasta hallitus näpertelee erilaisten rajoitusten ja ideologisten juridiikkatulkintojen kanssa. Lopputuloksena palveluiden saatavuus heikkenee ja eriarvoisuus vain kasvaa. 

Yksityisten terveysvakuutusten määrä on jo kasvussa ja jatkaa kasvuaan. Osa kansalaisista on sairaudenhoitoon laajentuneen työterveyshuollon piirissä. Ne, joille kumpikaan näistä väylistä ei ole mahdollinen, joutuvat koko ajan paheneviin julkisen terveydenhuollon jonoihin.

Tällä menolla ohitamme Amerikan. Kisa tosin on sellainen, jossa emme haluaisi pärjätä.