-

Kuntatasolta voi jatkossakin vaikuttaa sote-asioihin

Uutinen Uutiskirjejutut

Tiina Wangel lähti mukaan kuntapolitiikkaan, koska hän haluaa edistää julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyötä.

Vääksyn Lääkärikeskuksen toimitusjohtaja Tiina Wangel on valittu Asikkalan kunnanvaltuustoon kokoomuksen vaalilistalta. Ääniä hän sai 80, mikä on 8 500 asukkaan kunnassa hyvä tulos.

Mutta miksi lääkärikeskuksen johtaja haluaa kunnanvaltuustoon, kun hänen leipälajinsa, terveyspalvelut, on siirtymässä pois kuntien järjestämisvastuulta?

– Kymmenen vuotta on pyydetty. Nyt viimein suostuin. Mottoni on ollut koko ajan: ”On turha mennä nurkan taakse urputtamaan, jollei itse ole valmis tekemään mitään”. Ajattelen, että jos haluaa saada mieleisiään asioita toteutumaan, on parempi olla itse mukana. Tarmoa kyllä riittää, Wangel kertoo.

Soten kehittämisessä tarvitaan verkostoja

Sote-asioiden siirtyminen hyvinvointialueiden vastuulle ei Tiina Wangelin mukaan tarkoita sitä, etteikö kuntatasolta voitaisi niihin vaikuttaa. Yhteiskunta toimii verkostojen kautta. Paikallinen luottamushenkilö saa vaikutteita aluetasolta ja valtakunnan politiikasta ja voi vastaavasti vaikuttaa muihin päätöksentekijöihin omalla osaamisellaan. Sote-palvelujärjestelmä ei synny ja kehity ilman vuorovaikutusta.

Wangel kertoo tähän asti toimineensa politiikassa taustavaikuttajana, jakamassa näkemyksiään terveyspalveluiden kehittämisestä. Sitä on tarvittu ja kysytty, sillä monilla korkeillakin päättäjillä käsitys terveydenhuollosta saattaa rajoittua vain omiin lääkärikäynteihin. Palvelujärjestelmän tuntemus ei välttämättä silloin ole kovin syvä.

– Jonot pitää saada pois. Julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välinen yhteistyö jonojen purkamiseksi on ollut liian vähäistä. Haluan edistää yhteistyötä ja valtuutettuna aion rummuttaa erityisesti palveluseteleiden käytön puolesta, hän sanoo.

Luottamushenkilönä myös LPY:ssä

Tiina Wangel on aktiivinen luottamushenkilö myös terveysalalla, sillä hän toimii LPY:n hallituksen varapuheenjohtajana. 

− Työ on ollut erittäin mielenkiintoista. Siinä on saanut kerryttää tietämystään ja päässyt vaikuttamaan esimerkiksi erilaisten lausuntojen sisältöön. Muilta oppii ja itse voi jakaa omia näkemyksiään muille, hän kertoo.

Työ yhdistyksen hallituksessa on ollut hedelmällistä erityisesti sen takia, että jäseniä on niin monenlaisia: eri kokoisia ja eri puolilta maata.


Teksti Martti Ahlstén
Kuva Juha Sarkkinen