-

Muutosjohtaja Ahonen: Valtio ei pelasta hyvinvointialueita!

Uutinen Uutiskirjejutut

Valtiovarainministeriön finanssineuvos Ville-Veikko Ahosella oli Suuressa sote-seminaarissa kolme ydinviestiä: on pakko uudistua, ei pidä hätäillä ja kaikkia tarvitaan. Valtio ei ryntää pelastamaan niitä alueita, jotka eivät käynnistä muutosprosesseja.

Ville-Veikko Ahonen (vas.), LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen ja Satakunnan hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila keskustelamassa teemasta ”sote käynnistyi − olemmeko valmiit”. Keskustelun juonsi Suomen Yrittäjien Henrik Wickström.

Ville-Veikko Ahosen mukaan uudistumisen pakko tarkoittaa kustannuskehityksen hillitsemistä. Se ei kuitenkaan tapahdu pakkosäästöillä vaan palveluita kehittämällä.

− Olen huolissani siitä, että hyvinvointialueet jakautuvat kahteen kastiin. Osa alueista tietää, että täytyy uudistua, ja niillä on tulossa tai jo valmiina rohkeat uudistamissuunnitelmat. Osa alueista kuitenkin luottaa siihen, että valtio kyllä pelastaa. Siltä tulee rahaa eikä muutoksia nykytilanteeseen tarvitse tehdä, Ahonen pohti.

Tämän harhaluulon valtion pelastavasta avusta hän kehottaa unohtamaan. Vaikka jotakin rahoitusta tulee, se ei hyvinvointialueita pelasta. Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Uudistuminen on välttämätöntä.

Soten rahoitusmallin toimivuus nähdään Ahosen mukaan parin vuoden kuluttua. Vasta silloin tiedetään, kuinka paljon rahoitusta on pitänyt korjata jälkikäteen vastaamaan toteutunutta kehitystä. Epävarmuutta on siis aluksi kestettävä eikä alkuvaiheessa pitäisi tehdä hätiköityjä ratkaisuja, jotka panevat sote-mallin sekaisin.

Yhteistyö pakon sanelemaa

Se, että kaikkia toimijoita tarvitaan, ei Ville-Veikko Ahosen mukaan ole arvokeskustelua vaan pakon sanelema tilanne. Hän huomauttaa, että hyvinvointialueiden vaikutus ei liity pelkästään soteen ja pelastustoimeen. Hyvinvointialueiden toiminnalla ja päätöksillä on merkittävä vaikutus alueen elinvoimaan, sillä hyvinvointialueet ovat suuria työnantajia, ne ostavat paljon erilaisia palveluita ja ne investoivat.

− Kysymykset, joita hyvinvointialueet joutuvat ratkomaan vaikkapa henkilöstön saatavuuteen ja osaamiseen liittyen, eivät ratkea pelkästään alueiden omilla toimenpiteillä. Tarvitaan yhteistyötä maakuntaliittojen, oppilaitosten, yritysten ja järjestöjen kanssa. Tästä ikävä kyllä puhutaan yllättävän vähän, Ahonen sanoi.

LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen on Ahosen kanssa samaa mieltä soten jatkotoimenpiteistä. Tarpeelliset uudistukset täytyy toteuttaa niin, että tuottavuutta pystytään parantamaan, sillä muuten ei soten tavoitteita saavuteta.


Teksti: Martti Ahlstén
Kuva: Ville-Veikko Niemelä