-

Pelkät laajemmat hartiat eivät riitä

Uutinen Uutiskirjejutut

Parempi taloudellinen kantokyky ja riskinsietokyky eivät vielä riitä soten tavoitteiden saavuttamiseen. Nykyisiä toimintatapoja ja palveluita pitää uudistaa.

− Hyvinvointialueet tulevat epäonnistumaan, jos niiden toiminta jatkuu nykyiseen malliin, sanoo LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen. Hän esitti huolensa Lapin kauppakamarin ja Lapin Yrittäjien huhtikuun lopulla järjestämässä webinaarissa ”Yritykset sote-palvelujen tuottajina Lapissa”.

Hyvinvointialueet tuovat mukanaan paljon puhutut laajemmat hartiat. Tällä tarkoitetaan sitä, että palveluiden julkisen järjestäjän taloudellinen kantokyky ja riskien sietokyky ovat huomattavasti suurempia kuin yksittäisellä kunnalla tai kuntayhtymällä.

Vahvempi palveluiden järjestäjä pystyy myös hyödyntämään tehokkaammin erityisosaamista, jota tarvitaan harvinaisten ja poikkeuksellisen korkeaa osaamista vaativien erityispalveluiden järjestämisessä. Pieniin yksiköihin tällaista osaamista ei ole saatavissa eikä sitä kartu riittävästi.

− Hyvinvointialueita ei perustettu pelkästään näiden kahden asian takia. Ne perustettiin myös luomaan ja ottamaan käyttöön uusia toimintamalleja ja -prosesseja sekä hyödyntämään paremmin ja uudella tavalla teknologiaa ja digitalisaatiota, Partanen kertoo.

Entisillä rakenteilla ei voida jatkaa

Partasen mukaan hyvinvointialueilta on kantautunut huolestuttavia viestejä. Jotkut alueet kaavailevat, että toiminta jatkuisi entisten rakenteiden pohjalta. Ei siis käytännössä integroitaisi perusterveydenhuoltoa, erikoissairaanhoitoa ja sosiaalipalveluita. Jatkettaisiin toimintaa edelleen siiloutuneissa rakenteissa, joissa tieto ei kulje ja kaikki pyritään tekemään itse.

− On jopa todettu, että sote-uudistuksessa vain vaihdetaan nimikyltti palvelupisteen katolla, hän sanoo.

Uudistuksen tavoite on, että potilas liikkuu joustavasti saumattomissa palveluketjuissa ilman, että hänen tarvitsee tietää, mikä on se hallintorakenne, jonka palveluita hän käyttää.

− Teknologian ja digipalveluiden kehittyminen luovat mahdollisuuksia uudistaa toimintaa kustannustehokkaammaksi, tuottavammaksi ja asiakaslähtöisemmäksi siten, että palveluiden saatavuus samalla paranee. Tähän mahdollisuuteen on nyt tartuttava kaikkialla Suomessa, Partanen kannustaa.

Teksti: Martti Ahlstén
Kuva: Juha Sarkkinen