-

Pohjois-Pohjanmaa laatii monituottajastrategian

Uutinen Uutiskirjejutut

Pohjois-Pohjanmaa on päättänyt laatia monituottajastrategian, joka tulee hyvinvointialueen palvelustrategian liitteeksi.


Yrittäjien verkoston tilaisuus Oulussa. Puhujina LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen ja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja Marjukka Manninen.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen kertoo, että yrittäjät on otettu kiitettävästi mukaan alueen sote-valmisteluun.

− Lainsäädännön valmistelussa yrittäjiä ei kuultu ja se huolestutti kovasti. Lopputulos olikin se, että valtaosa yrityskentän esityksistä jäi toteutumatta. Alueellinen yhteistyö näyttää kuitenkin nyt aivan toiselta ainakin Pohjois-Pohjanmaalla. Yhteistyö soten aluevalmistelijoiden ja yrittäjien välillä on ollut tiivistä ja vuorovaikutteista, hän kertoo.

Pohjois-Pohjanmaalla on päätetty laatia erillinen monituottajastrategia, joka tulee hyvinvointialueen palvelustrategian liitteeksi. Monituottajastrategian laatija on kilpailutettu ja valittu, ja sen työ käynnistyy lähiaikoina.

Kolehmaisen mielestä arkipäivän realismi on kannustanut yhteistyöhakuiseen valmisteluun. Alueella on ymmärretty, että korkeatasoisia sote-palveluita ei voida järjestää ilman yritysten panosta. Kaikkia tarvitaan. Ketään ei pidä pullauttaa pois.

Yrittäjillä sparrausryhmä

Pohjois-Pohjanmaalle on perustettu epävirallinen sote-yrittäjien sparrausryhmä, jonka toimintaan osallistuu myös sote-valmistelijoita. Yrittäjät saavat ryhmässä tietoa valmistelun etenemisestä sekä voivat esittää näkemyksiään ja tehdä kysymyksiä valmistelijoille. Vastaavasti valmistelijat kuulevat yrittäjien näkemyksiä.

Verkosto on avoin kaikille yrittäjille. Hiljattain mukaan on kutsuttu myös Kauppakamari ja Keski-Pohjanmaan Yrittäjät.

Marjo Kolehmainen kannustaa yrittäjiä tulemaan mukaan verkoston toimintaan.

− Sote-uudistusta on tehty noin 20 vuotta ja siitä on tullut monelle yrittäjälle todellinen mörkö. Kaikki ovat tiedostaneet, että uudistus on tarpeellinen, mutta pitkittynyt epävarmuus on haastanut yrittäjien arkea. Kysymys oman yrityksen tulevaisuudesta on kalvanut mieltä. Onko minulla sijaa uudessa järjestelmässä? Onko minulla mahdollisuus tehdä työtäni ja viedä yritystäni eteenpäin? Kolehmainen kuvailee.

− Nyt on aika yrittäjien tulla mukaan keskusteluun. Puitteet on alueen tasolla luotu. Verkostossa voi kertoa käsityksiään ja toiveitaan sekä pysyä ajan tasalla siitä, miten uudistusta suunnitellaan ja miten se etenee. Verkoston tilaisuuksissa käsitellään paitsi periaatteita, myös hyvin käytännöllisiä kysymyksiä. Esimerkiksi palveluseteleistä on keskusteltu usein, hän kertoo.

Vaikka Kolehmainen on tyytyväinen yrittäjien rooliin alueellisen soten valmistelussa, hän kuitenkin muistuttaa, että lopulliset päätökset tekee aikanaan aluevaltuusto. Siksi hän toivoo, että sinne saataisiin sote-alan yritystoimintaa ja yritysten toimintaa ylipäätään ymmärtäviä valtuutettuja. Hän kannustaakin yrittäjiä asettumaan ehdolle ja ennen kaikkea äänestämään, kun vaalit ensi tammikuussa järjestetään.

Lue LPY:n tiedote: Sote ei synny kylttejä vaihtamalla

Teksti ja kuva: Martti Ahlstén