-

Puolueiden vaalilupaukset, kaikkea hyvää kaikille

Blogi Uutinen

Blogi 39/2021 Ismo Partanen

Puolueet ovat julkaisseet aluevaalitavoitteensa. Ne sisältävät hoito- ja kuntoutustakuulupauksia sekä lupauksia hoitoonpääsyn, hoivan laadun ja työolojen parantamisesta. Myös esitys sote-henkilöstön palkkojen korottamisesta löytyy vaalitavoitteiden joukosta. 

Puolueiden vaalitavoitteita ja -lupauksia lukiessa tulee vääjäämättä mieleen kaupunkilegenda Kainuun miehen eduskuntavaalilupaus viime vuosituhannelta: työtä työttömille, leipää leivättömille, asuntoja asunnottomille jne.

Olisi suotavaa, että Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa puolueet ja ehdokkaat säilyttäisivät realismin tajunsa. Löysät lupaukset, joiden toteuttaminen tiedetään mahdottomaksi yhden vaalikauden aikana, ovat kansalaisten aliarvioimista. Epärealistiset vaalitavoitteet vain kasvattavat kansalaisten epäluottamusta politiikkaan ja puolueisiin. Äänestäjien pettäminen ei ole kenenkään etu. 

On todennäköistä, että koko aluehallinnon ensimmäinen vaalikausi 2023 - 2026 kuluu uuden palvelujärjestelmän rakentamisessa ja käynnistämisessä. Merkittäviä tuloksia soten tavoitteiden saavuttamiseksi tuskin ehtii syntyä ensimmäisellä vaalikaudella. 

Se on ainakin varmaa, että verovaroja sote-palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen kuluu enemmän kuin olisi kulunut ilman sote-uudistusta. Se ei sinänsä ole huolestuttavaa, jos rahat käytetään rakenteellisiin ja toiminnallisiin uudistuksiin, jotka mahdollistavat merkittävän tuottavuuden parantamisen myöhemmin. Silloin sote-uudistus on tulevaisuusinvestointi, joka maksaa itsensä takaisin. 

Suosittelen, että äänestäjät kysyvät vaalikentillä ehdokkailta, miten ja millä aikataululla heidän esittämänsä lupaukset on mahdollista saavuttaa. Hyvällä ehdokkaalla on oltava selkeä näkemys siitä, kuinka sote-uudistus pitäisi toteuttaa ja missä aikataulussa se on mahdollista. 


Kirjoittaja Ismo Partanen on LPY:n toiminnanjohtaja