-

Sote-uudistus ei vähennä yksityisten terveyspalveluiden tarvetta

Uutinen Uutiskirjejutut

–Yksityisten terveyspalveluiden kysyntä ei katoa, olipa tuleva terveyspalvelujärjestelmä sote-uudistuksen jälkeen millainen tahansa, sanoo Ikioman toimitusjohtaja Mia Lindström.


Kuva: Ikioma | Jos sote-uudistus toteutuu hallituksen esittämässä muodossa, se vähentää terveysalan yritysten julkiselle terveydenhuollolle myymien palveluiden määrää. Tämä voi olla haaste sellaisille yrityksille, jotka ovat investoineet merkittävästi julkiselle sektorille tuotettaviin palveluihin. 

Yksityisessä terveydenhuollossa on kuitenkin paljon sellaisia yrityksiä, jotka ovat valinneet strategiakseen keskittyä yksityispotilaisiin. Ne myyvät kyllä tarvittaessa palveluita myös julkiselle sektorille mutta eivät panosta tällaisten palveluiden markkinointiin merkittävästi.

Yksi tällainen yritys on Mikkelissä toimiva Lääkärikeskus Ikioma Oy. Sen perusti vuonna 2013 yhdeksän erikoislääkäriä, joilla oli näkemys siitä, että alueella on kysyntää yksityislääkäripalveluille, ja käsitys siitä, miten niitä kannattaisi tuottaa. Kasvu on ollut nopeaa. Vajaassa kymmenessä vuodessa yrityksen työntekijämäärä on kasvanut tasaisesti ja vastaanottavia lääkäreitä on alun yhdeksän sijaan nyt lähes 80 ammattilaisen verran.

Jonkin verran myös kuntapalveluita

Ikioma teki heti perustamisvaiheessa strategisen päätöksen keskittyä itse maksaviin yksityispotilaisiin. Vakuutusyhtiöiden maksamia asiakkuuksia on jonkin verran, samoin työterveyshuollon asiakkaita.

– Olemme tuottaneet jonkin verran myös kuntapalveluita. Viime vuosien aikana olemme esimerkiksi purkaneet julkisen sektorin mammografian jonoja ja samoin tehneet satoja endoskopioita Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essotelle, joka on tärkeä alueellinen kumppanimme, Mia Lindström sanoo.

Sote-uudistuksen eteneminen on luonnollisesti Ikiomassakin tarkassa seurannassa. Lindströmin mukaan olisi hienoa, jos julkinen sektori saataisiin toimimaan uudistuksen avulla. Mutta hän arvelee, että siihen menee kuitenkin aikaa. Työtä on vielä paljon. Samalla hän antaa tunnustusta Essotelle siitä, että se hoitaa kuntien ja alueen tarpeita hyvin.

– Suomessa on hyvin toimiva yksityinen sektori. Olisi tärkeää löytää yhteisymmärrys ja hyvät toimintamallit julkisen ja yksityisten sektorin yhteistyölle. Yhteistyö on avain onneen, hän pohtii.

Kasvu nopeaa

Mia Lindströmin mukaan yksityisen terveyspalveluyrityksen menestyksen avain on hyvä palvelu. Ikiomassa palveluvalikoima on ollut alusta asti laaja. Nykyisin tarjolla on yleis- ja erikoislääkäreiden vastaanotot, työterveyshuolto- ja fysioterapiapalvelut, kirurgiset toimenpiteet, urheiluvammojen hoito sekä ruoansulatuskanavan tähystystutkimukset. 

Lisäksi lääkärikeskuksessa on laboratorio-, ultraääni-, röntgen- ja mammografialaitteet sekä magneettikuvauslaite. Käytössä on myös Mikkelin ainoa yksityinen leikkaussali. Vuodesta 2015 lähtien tarjolla on ollut myös hammashoitopalveluja.

Vuonna 2018 Lääkärikeskus Ikioma Oy:n pääomistajaksi tuli Etelä-Savon Työterveys Oy. Osa Lääkärikeskus Ikiomassa työskentelevistä lääkäreistä omistaa edelleen yhtiön osakkeita.

Taitavat lääkärit houkuttelevat potilaita

Vaikka Ikioma toimii Etelä-Savossa, asiakkaita tulee myös muualta Suomesta, jopa hyvinkin kaukaa. Tämä on Mia Lindströmin mukaan paras todiste siitä, että hyvä laatu on yksityisen terveyspalveluyrityksen menestyksen avain. Taitavat lääkärit houkuttelevat potilaita.

Lindström ei näe sellaista uhkaa, että yksityiseltä lääkäritoiminnalta katoaisivat potilaat siinäkään tapauksessa, että julkinen terveydenhuolto tehostuisi merkittävästi ja hoitoon pääsy kohentuisi. Ikiomassa uskotaan, että aina tulee olemaan niitä, jotka haluavat käyttää yksityisiä palveluita. Painopisteet ja palveluiden tuottamisen tavat varmaan muuttuvat niin kuin ovat muuttuneet aikaisemminkin.

Lisää tietoa